Singel

När det gäller singelspel kan man skriva mycket om taktik, slagteknik och positionering men nedan tar jag upp ett par viktiga punkter.

Ett grundläggande fel man ofta gör är att man blir för ivrig och vill avsluta bollen för snabbt. Detta är ofta dumt och resulterar oftast i att man själv förlorar bollen. Generellt sett så "vinner" man få bollar på grund av "dödande" slag, men "förlorar" desto fler på grund av rena misstag. Försök istället hålla bollen i spel längre och vänta på det riktigt bra tillfället att avgöra (eller vänta på att motståndaren gör ett misstag).

En taktik man kan använda för att hålla bollen längre i spel är att undvika att ändra "riktning" på bollen och istället slå tillbaka den till samma ställe som den kom ifrån. Det är oftast ett mycket enklare och säkrare slag än att avgöra exakt hur mycket man bör ändra vinkeln på racket för att få bollen dit man har tänkt sig.

Ett annat vanligt fel man gör när man ska avgöra med ett "dödande" rakt slag är att man tänker:

  Nu ska jag slå bollen ut med linjen!
Detta är dumt, för då siktar man omedvetet linjen, vilket lätt gör att man träffar utanför densamma. Det är bättre att isåfall tänka att man ska slå bollen parallellt med linjen baserat på positionen man själv har.

En annan viktig detalj är att det gäller att hålla igång fötterna. Att hela tiden röra på sig och inte stå still och stelna. Att direkt när man har slagit till bollen röra sig tillbaka mot mitten av banan så att man är redo att röra sig mot bollen när den kommer tillbaka över nätet.