Serve

Uppkast av bollen Serven är bland de svåraste grundslagen att bemästra, men samtidigt väldigt viktig att lära sig så att man får en stabil och säker/pålitlig sådan. Däremot är det inte alls lika viktigt att den är kanonhård utan placeringsförmåga är desto viktigare. Några tips på hur man kan förbättra sin serve:
Placering av fötterna
Placera dig ca 1 meter från mittpunkten, strax bakom baslinjen. Var noga med att fötterna aldrig skall vidröra linjen eller marken framför linjen någon gång under serverörelsen. Ställ dig vinkelrätt mot baslinjen med fötterna ungefär axelbrett isär. I början rekommenderar jag att man står still med fötterna under hela serven. Om man vill så kan man senare när man är säker flytta in den bakre foten - men flytta aldrig på den främre - du riskar bara att göra fotfel, och serven blir garanterat sämre!
Kroppen
Under serverörelsen bör kroppen vara följsam och följa med i rörelsen. Böj gärna lätt på benen också så att man får en fjädrande effekt.
Uppkastet
Öva mycket på uppkastet så att du får ett stabilt och säkert sådant som alltid är likadant. Ett tips är att man tar med sig locket till en printerpapperskartong och ställer sig i och sedan övar uppkast och slag. Det tvingar en att kasta rakt för annars kommer man att trilla när man inte kan flytta på fötterna i sidled.
Svingen
Svingen av racket bör ske synkroniserat med uppkastet. Se till att när bollen är på väg upp att uppkastarmen fortsätter upp mot bollen, och att uppkastarmen, racketarmen fram till armbågen och axlarna bildar en rak linje - med racket sedan snett bakom huvudet (du ska kunna klappa dig själv i huvudet (med strängarna - inte ramen...). Starta själva slaget genom att låta racket "falla" bakom huvudet och ryggen och och börja med att trycka armbågen upp mot bollen för att sedan låta racket träffa bollen så högt upp som möjligt. Följ sedan igenom och låt racket sluta på andra sidan av kroppen så att man automatiskt får en vridning och rörelse in mot banan.
Träffen
Bör ske så högt upp i svingens bana som möjligt. Om bollen har en tendens att gå i nät så kastar/träffar man antingen för lågt eller så kastar man bollen för långt framför sig. Om den har en tendens att gå för långt så håller man antagligen racket för "öppet" eller så kastar man bollen för rakt upp över kroppen.
Kolla gärna in videosnuttarna som finns på några av nätplatserna ute på Internet för att få en bra uppfattning om hur man bör göra. Det finns massor med filmer på Youtube.

Här är lite mer tips om hur man kan få en bra serve på engelska.