Team Catellas riktlinjer för professionell tennis

Nedan följer ett antal riktlinjer framtagna av Team Catella som är användbara både för motionärer och tävlingsspelare.

Uppvaknande

Att vara väl förebredd innebär att lägga tid och kraft på det somgår att påverka även utanför tennisbanan. Då det är match eller träning på förmiddagen ska en uppvärmning genomföras före frukost bestående av exempelvis löpning, rephoppning och enklare gymnastik. Det är viktigt att hela kroppen arbetar under uppvärmingen.

Uppvärming

Uppvärmning före match och träning ska ske i minst 15 minuter. Även under uppvärmingen till träning och match är det viktigt att hela kroppen blir varm.

Inbollning

Före match är det bra att ha en inbollningsrutin där alla slag ingår. Bollen hålls i lugnt tempo så att rytmen hittas. Tempot höjs sedan och fötterna får arbeta genom spel över hela banan. Avsluta med serve, serveretur och därefter poängspel.

Stretchning

Stretchning ska ske efter både match och träning. Det är viktigt att vara noggrann och gå igenom kroppen systematiskt.

Material

Till både match och träning ska utrustningen vara komplett för att säkerställa maximal prestation.

Kost

Det är viktigt att äta rätt, kosten ska vara allsidig och måltiderna ordentliga. Måltiderna ska inte kompletteras med sötsaker. En tennisspelare bör dricka mycket vatten och undvika de vätskedrivande dryckerna läsk, te och kaffe.

Vila

Kroppen behöver återhämtning. Det är särskilt viktigt med sömn dagarna före och under fysisk aktivitet. En normalperson behöver 8-9 timmars sömn för att kunna ladda batterierna maximalt. Observera att olika åldrar har olika behöv.

Planering

Klar och tydlig målsättning för tennisen påverkar motivation och prestation in en positiv riktning. Målsättningarna ska vara både kortsiktiga och långsiktiga. Planeringen ska innehålla en periodisering när det gäller olika typer av träning, exempelvis kondition, styrka, teknik med mera. Det är viktigt att tävlandet periodiseras så att spelet utvecklas optimalt. Träningsdagboken är ett viktigt redskap för analys av det egna spelet.