Några goda vanor

Mycket av det man gör på tennisbanan behöver inpräntas i ryggmärgen så att det sitter och utförs automatiskt. Nedan listas ett antal grundläggande vanor som alla bör lära sig.
1. Uppvärmning och strechning
Värm alltid upp ordentligt innan träning och match. Detta blir viktigare och viktigare ju äldre man blir för att undvika skador. Dessutom har det bieffekten att man startar koncentrationen ordentligt. Stretcha/varva ner efter träningen/matchen - en ordentligt utförd stretchning gör att man minskar muskelont och man återhämtar sig snabbare.
2. Ta alla bollar på en studs (eller volley)
Det är viktigt så att man vänjer sig med att alltid försöka nå bollen och inte ge upp bara för att man tror att man inte kan nå den (man når mer än man tror!). Det är särskilt viktigt att börja med detta direkt, även på träning och uppvärming. Detta innebär också att man under inbollningen också ska göra just detta och inte gå på full kraft/försöka vinna bollarna.
3. Utgå alltid från baslinjen
Bra längd på slagen förekommer rätt sällan - vilket gör att man oftast står alldeles för långt bak. Försök istället gå framåt mer och mer, vilket kommer att göra att man blir snabbare och snabbare i spelet - vilket är viktigare än att slå hårt!
4. Andas ut under slaget
Det blir mera effektivt om man andas ut (ordentligt) i samband med att man utför slaget. Mellan varje slag bör man ta en 2-3 lugnande andningar ända nerifrån magen för att maximera syreupptagningen - så att kroppen och hjärnan får tillräckligt med syre hela tiden.
5. Sikta långt och slå aldrig i nät
Under uppvärmning och inbollning ska man sikta på baslinjen och ha god marginal till nätet hela tiden. Aldrig slå en boll i nät! När en match väl börjar så ökar spänningen vilket gör att musklerna spänner sig och man slår automatiskt kortare/stelare.