Strängar och strängning

Tyger Boron strängar Att stränga sitt racket är en konstart som det inte är helt lätt att ge några bra råd om. Dock tänker jag ignorera det och ändå försöka komma med några synpunkter nedan.
Strängtyp
Det finns en uppsjö olika strängtyper och fabrikat på marknaden. Bäst är "natural gut" (komage...) men också väldigt dyrt och livslängden är kortare på den typen av sträng. De vanligaste typerna är annars nylon, syntet eller polyester-strängar och vilken som är bäst är mycket en fråga om tyck och smak. Nylon är billigast och håller längst, Polyester är dyrast (förutom "natural gut" då) men håller relativt kort, och syntet är ett mellanting mellan nylon och polyester.
Hårdhet
Ett vanligt fel man gör är att man strängar racket för hårt i tron att det gör att man får bättre och hårdare slag. Det är snarare tvärt om. Ju hårdare man strängar sitt racket desto mindre kraft får man i slagen (däremot blir kontrollen bättre). En annan nackdel med att stränga det för hårt är att det kan kännas "plankigt", med mycket vibrationer och otrevlig känsla som följd.
Tidsintervall mellan omsträngning
En rekommendation jag har sett är att man bör stränga om sitt racket lika många gånger per år som man spelar matcher per vecka (månad?). Det vanliga är dock att man spelar tills strängarna går av... Det är dock inte helt optimalt då ett racket relativt snabbt tappar spänsten i strängarna efter några matchers spelande.

Rekommendation

Om man är en normal motionsspelare så är en normal nylon eller syntet-sträng, strängad inte för hårt (medel eller strax under - rekommenderade strängningshårdheter står oftast skrivet på racket) att rekommendera.

En annan sak jag kan rekommendera (om man har en iPhone eller iPad) är att ladda ner app:en "racquetTune". Med den kan man mycket enkelt kontrollera att trycket på strängarna i sina racket är som det ska!