Tennisracket

Wilson Hyper Prostaff 6.1 Att välja rätt racket är en svår konst, som bara blir svårare och svårare. Nedan har jag försökt sammanställa en del av det jag (Peter Eriksson) har lyckats få fram genom att söka information på Internet. När det gäller rackets finns det ett antal olika faktorer som påverkar:
Balans/viktfördelning
Det finns generellt sett två typer av rackets; framtunga eller framlätta. Vilken typ av racket som är att föredra tvistar de lärda om; den typ man oftast ser i butikerna och som man oftast ser i reklamen är de framtunga, medans den typ som de seriösa toppspelarna oftast använder är de framlätta. Skillnaden mellan typerna kan generellt sett sammanfattas som att de framtunga ger mer kraft - speciellt vid serve och volley, medans de framlätta är mer lättmanövrerbara - snabbare/lättare att vrida i luften.
Total vikt
Samma sak här - det finns generellt sett två typer av rackets; lätta (under 300gr) eller tunga (över 300gr). De senaste 5-10 åren så har rackettillverkarna marknadsfört de lätta racketena hårt, men ser man till vad de seriösa spelarna oftast använder så är det snarare de tyngre racketena man väljer (och man monterar ofta på extra vikter för att öka på tyngden ännu mera!). Ett tyngre racket ger mer stabilitet och mindre vibrationer. Och det i sin tur minimerar risken för skador typ tennisarmbåge. Nackdelen är förstås att det kan trötta ut mer om man spelar många och långa matcher med ett tungt racket.
Ramtjocklek
Tjockare/bredare ram ger generellt sett ett styvare racket. Om det är bra eller dåligt är mycket en tyck-och-smak fråga. Ju styvare racket, desto mer vibrationer - vilket är dåligt ur skadesynvinkel - men samtidigt får man en bättre känsla för när man träffar bollen rätt eller inte. Flexiblare rackets kan å andra sidan ge mer kraft i slagen. Generellt sett kan man säga att ju modernare racket man har, desto styvare har de blivit.
Träffytestorlek
Storleken på träffytan spelar i praktiken en mindre roll - man behöver ändå träffa i "mitten" för att bollen ska gå dit man avser. Den vanligaste storlekarna (kvadrattum) är 85 ("Midsize", var vanligare förr), 95 ("Midplus") och 110 ("Oversize"). Standardstorleken nuförtiden är 95 och är ett lämpligt val - framförallt för att man då har störst urval av rackets. Storlek 110 rekommenderar en del personer ifall man spelar mycket dubbel och är en aktiv nätspelare.
Material
De flesta rackets görs idag i någon sorts grafitkompositmaterial. Tillverkarna vill gärna få oss att tro att det sker revolutionerande förändringar varje år, men i praktiken så är förändringarna rätt små.
Ålder
Ett modernt grafikracket åldras för varje slag man slår med det då fibrerna i racket sträcks och tänjs och till slut går av. Resultatet blir att med tiden så blir racket mer och mer "trött". En rekommendation jag såg på nätet säger att en normal motionsspelare som spelar året om bör byta racket ungefär var femte år men det beror säkert rätt mycket på hur hårt man slår och hur mycket man har slagit racket i marken och liknande.
Finesser/specialteknik
Rackettillverkarna kommer varje år ut med diverse rackets fullproppade med specialteknik som sägs lösa än det ena eller det andra problemet (så att man ska slippa lära sig att slå rätt? :-). De tester som har gjorts visar dock att all den här tekniken oftast bara är i vägen, och rätt sällan tillför något nytt. Undvik!
Pris
Man får till viss del vad man betalar för. Det är stor skillnad mellan ett nytt racket som kostar 399kr och ett som kostar 1599kr. Det märks framförallt i stabilitet (== mindre vibrationer när man slår till bollen). Min (grova) rekommendation är att man undviker att gå allt för långt under 1000kr när man ska välja ett nytt racket och helst stannar över den gränsen.
Antal
Spelar man ofta, och/eller i nån sorts seriespel, så bör man ha minst 2 likadana racket - det är trist att behöva ta ett helt annorlunda reservracket som man inte är inspelad på mitt i en match bara för att man slog av strängarna. Är man proffs så vill man ha fler (2-3 uppsättningar a 2-3 rackets med olika strängningar), men det är overkill för en normalspelare.

Rekommendationer

Min personliga rekommendation är att man undviker de lätta och framtunga racken och istället satsar på de lite tyngre och framlätta racken. Undvik de "häftiga" teknikfyllda racken utan satsa hellre på ett bra normalracket.

Undvik också att köpa de billigaste nya racken utan satsa hellre på att få tag på ett begagnat *bra* kvalitetsracket som inte är allt för slitet om man inte vill lägga pengarna som krävs för att få ett bra kvalitetsracket (räkna med minst 1000kr för ett nytt sådant racket).

Grepplindor är också något man bör använda sig av - dels skyddar det rackets orginalgrepp och dels förbättrar det greppet vilket gör att man slipper hålla lika hårt racket, vilket annars är ett vanligt misstag man gör - det så kallade "grip of death" gör att man slår stelare slag, med mer vridningar och risk för skador till följd. Byt grepplinda ofta!